Podcast- uutisia, talouskatsauksia ja ajankohtaisohjelmia

Internetistä voi ladata omalle tietokoneelleen äänitiedostoksi tallennettuja uutislähetyksiä, luettuja lehtiartikkeleja tai vaikkapa talouskatsauksia. Näitä luettuja äänitiedostoja kutsutaan podcasteiksi (yksikkömuodossa: podcast). Tallenteita voi kuunnella omalta tietokoneeltaan tai tallenteen voi siirtää esimerkiksi matkapuhelimeen tai musiikkisoittimeen myöhempää kuuntelua varten.
Podcasteja on saatavilla tuhansia, eri aihepiireistä, niin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi kuin mullakin kielellä.

Podcasteja varten tarvitaan erillinen ohjelma joka pystyy hakemaan internetistä esimerkiksi YLEn ajankohtaisohjelmien jaksoja aina kun uusia ilmestyy. Eräs suosituimpia on Applen julkaisema maksuton Apple Podcasts -ohjelma (ent. iTunes). Ohjelma on ensin asennettava omalle tietokoneelle ennen kuin podcasteja voi hakea internetistä.

Lisätietoa Apple Podcasts -ohjelmasta löytyy Applen sivuilta.

Toinen vaihtoehto on mennä suoraan internetissä YLEn sivuille www.yle.fi, siitä -> Areena -> podcastit. Sivulla on luettelo kaikista YLEn ohjelmista joita on saatavilla äänitallenteina. Huomaa että tallenneluettelo päivittyy aina uusien jaksojen ilmestyessä niin että voit kuunnella tuoreimman jakson tai voit ladata jaksion omalle tietokoneellesi.

Jos haluat hakea uusien jaksojen ilmestyessä aina tuoreimmat jaksot automaattisesti, voit asentaa syötteen internetosoitteen Apple Podcasts -ohjelmaan YLEn sivulla olevien ohjeiden mukaisesti. Nämä ohjeet ovat kattavat, lue ne erittäin huolellisesti jotta ymmärrät mitä olet tekemässä.

Kun olet tilannut haluamiasi podcasteja ja ladannut tuoreimmat jaksot tietokoneellesi, miten niitä kuunnellaan?

Sinulla on muutama vaihtoehto:
1. Kuuntelet jaksoja esimerkiksi Apple Podcasts -ohjelman avulla. Tällöin ohjelma kuuluu oman tietokoneesi kaiuttimesta tai tietokoneeseen liitetyistä kuulokkeista.

2. Voit siirtää jaksot matkapuhelimeen jos puhelimesi toistaa musiikkitiedostoja. Monet Nokian uusista puhelimista (esimerkiksi N ja E -mallisarjan puhelimet) sekä musiikkipuhelimet toistavat musiikkitiedostoja ja näin myös podcasteja. Selvitä tämä puhelimesi ohjekirjasta. SonyEricssonin ja Samsungin puhelimista monet mallit toistavat musiikkitiedostoja joten niitä voi käyttää myös podcastien kuunteluun.
Pääsääntöisesti jos puhelimessa voi käyttää ulkoista muistikorttia niin puhelimella voi myös kuunnella musiikkia ja podcasteja.

3. Voit siirtää jaksot musiikkisoittimeen ja kuunnella podcasteja kuulokkeiden avulla lähes missä vain. Helpoimmin podcasteja voi siirtää Applen iPod-musiikkisoittimeen joka on suunniteltu toimimaan Apple Podcasts -ohjelman kanssa. Tietokoneharrastajat suosivat muitakin merkkejä. Suosittuja ovat esimerkiksi SanDisk, Creative, Philips Samsung ja Sony -merkkiset. Jos mahdollista, pyydä liikettä esittelemään joitakin malleja ja tutustu itse eri merkkien välisiin eroihin. Kiinnitä huomiota laitteen helppokäyttöisyyteen. Huomaa, että eri malliset musiikkisoittimet järjestävät jaksot joko aakkosjärjestykseen tai aikajärjestykseen. Podcasteja kunneltaessa aikajärjestys auttaa löytämään uusimmat jaksot aiheenmukaisesta luettelosta. Tavallisesti uusimmat jaksot ovat luettelossa ylimpänä.

Seuraavasta linkistä löydät vertailuja erimerkkisistä musiikkisoittimista:

alatest.fi -> mp3- ja mediasoittimet

Podcastien siirtäminen puhelimeen tai musiikkisoittimeen:

Joissakin musiikkisoittimissa -ja mahdollisesti myös matkapuhelimissa- on oma kansionsa podcasteille. Podcastit siirretään “Drag and Drop” -periaatteella eli siirtämällä ohjelman luomasta kansiosta “Podcastit” puhelimen tai musiikkisoittimen “Podcast” -kansioon. Puhelin tai musiikkisoitin pitää olla yhdistettynä kaapelilla tietokoneen USB-liittimeen.

Jos puhelimessa tai musiikkisoittimessa on vain kansio “Music”, on seuraava ohje todettu toimivaksi:
Kun laite (puhelin ta musiikkisoitin) on kaapelilla yhdistettynä tietokoneeseen, laite tunnistetaan ulkoisena levyasemana. Klikkaa levyasema auki, etsi kansio “Music”, avaa kansio. Luo kaksi uutta kansiota joista toisen nimeät Musiikki ja toisen Podcastit. Etsi tietokoneelta kansio iTunes, avaa kansio ja etsi sieltä kansio “Podcastit”. Tämän kansion sisältä löydät aiheiden mukaisia kansioita joiden sisällä on haettuja podcast-jaksoja. Kopioi haluamasi kansiot, yksi tai useampia, laitteen “Podcastit” -kansioon.
Irrota laite tietokoneesta kuten irroittaisit esimerkiksi muistitikun. Irrotuksen jälkeen laite rakentaa hakemiston siirtämistäsi kansioista.

Kuuntele kiinnostavia jaksoja ja poista tarpeettomat jaksot tietokoneeltasi viemästä liikaa tilaa.

Millaisia talousaiheisia katsauksia on saatavana?

YLEllä on kattava lista suomenkielisiä ohjelmia tilattavissa maksuttomina podcasteina.
Muunkielisiä voit hakea esimerkiksi Apple Podcasts -ohjelmasta. Etsi aihepiiri “Business” tai käytä ohjelman hakutoimintoa. Navigoi nuolella sivuja eteenpäin. Kun löydät mielenkiintoisen jakson, katso onko ohjelma maksuton. Voit tilata ohjelman omalle tietokoneellesi valitsemalla “Subscribe”.

Voit toki etsiä suoraan haluamasi sivuston (esim Googlen hakutoiminnolla). Etsi sivustolta kohta Podcastit. Klikkaamalla linkkiä pääset sivustolle missä on ohje podcastien tilaamiseksi omalle tietokoneellesi.

Suositeltavia ovat esimerkiksi The Economist, Bloomberg, BusinessWeek, Financial Times, Knowledge@Wharton ja WallStreet Journalin julkaisemat podcastit. Huomaa että mukana on myös “bisnesviihdettä” joiden anti on viihdepainotteinen.

Suomen Osakesäästäjät ry ei julkaise podcasteja eikä vastaa mainittujen podcastien sisällöstä tai saatavuudesta. Nämä ohjeet ovat vain viitteelllisiä ja niissä saattaa olla virheitä. Podcastien kuunteleminen ja lataaminen tietokoneelle vaatii hyvää tietoteknistä osaamista. Jos et tarkkaan tiedä mitä olet tekemässä, kysy neuvoa joltain tietotekniikkaa hyvin hallitsevalta henkilöltä. Suomen Osakesäästäjillä ei valitettavasti ole tällaiseen neuvontaan riittävää asiantuntemusta. Muista että tietokonetta käyttäessäsi toimit omalla riskilläsi. Tietokone voi kadottaa tiedostoja tai muuten vahingoittua.

Mukavia kuunteluhetkiä!