Aloituspääomissa on eroja: sijoitusharrastus käyntiin kympillä, satasella tai tonnilla

12.4.2018

Haluaisitko alkaa sijoittamaan, mutta et tiedä, mihin säästösi riittävät? Sijoitusmuotojen aloituspääomissa on suuria vaihteluita, joten jokainen löytää varmasti itselleen sopivimman sijoitustavan.

Sijoittaminen ei aina vaadi moninumeroisia summia, sillä rahastoihin pääsee kiinni pikkurahalla. Sen sijaan asunto- ja metsäsijoittaja saa kaivaa kuvetta huomattavasti enemmän.

 

Rahastot ja ETF:t

Minimialoituspääoma: rahastoissa 0 euroa, ETF:issä yksi osuus

Kulut: Pääosan rahastojen kuluista muodostavat juoksevat kulut. Lisäksi osa rahastoista veloittaa tuottosidonnaista palkkiota.

Kenelle sopii: Rahastot sopivat monelle. Aktiivisiin rahastoihin salkunhoitaja on valinnut valmiiksi sijoittajan puolesta arvopaperit, joiden odottaa menestyvän. Osakerahastoissa on suurin riski, joten niille kannattaa antaa suuri osuus omassa salkussa vain, jos sijoittaa usean vuoden tähtäimellä ja on valmis myös häviämään rahaa. Korkorahastoillakin voi hävitä, mutta rajatummin.

Osakkeet

Minimialoituspääoma: noin 500 euroa. Varsinaista minimisummaa ei ole määritelty, mutta kustannuksista johtuen rahaa olisi hyvä olla säästettynä muutama sata euroa.

Kulut: Vaihtelevat eri toimijoilla, joten itselle sopivat toimijat kannattaa kilpailuttaa.

Kenelle sopii: Osakesijoitukset sopivat monelle, mutta omistajuus tuo mukanaan vastuuta ja vaatii riskinsietokykyä. Osakesijoittamisen yhtenä nyrkkisääntönä on, että sijoita vain se summa, jonka olet valmis menettämään. Korkeasta riskistä johtuen osakkeiden tuottopotentiaali on suurempi.

Asunnot

Minimialoituspääoma: yleensä 10 000–15 000 euroa. Pankit antavat lainaa hakiessa vakuusarvoksi ostettavalle kohteelle tyypillisesti 70–80 prosenttia, jolloin oman rahan tarve on 10 000–15 000 euron tasoa.

Kulut: Asunnonostajan tulee maksaa varainsiirtovero, joka on kaksi prosenttia asunnon hankintahinnasta.

Kenelle sopii: Asuntosijoittamisessa onnistumista edesauttaa luontainen kiinnostus asumiseen ja taidot tulla toimeen ihmisten kanssa. Asuntosijoittaminen vaatii hieman enemmän viitseliäisyyttä kuin esimerkiksi arvopapereihin sijoittaminen, sillä asunnossa voi tapahtua kaikenlaista, mikä vaatii omistajalta asioiden hoitamista.

Metsä

Minimialoituspääoma: noin 10 000–50 000 euroa

Kulut: Metsätilan ostajan tulee maksaa kiinteistökaupan varainsiirtovero eli neljä prosenttia kauppahinnasta. Lisäksi maksettavaksi tulee lainhuuto (119 euroa), kulut metsätilan tarkastuskäynnistä ennen ostotarjouksen tekoa sekä kaupanvahvistajan palkkio.

Kenelle sopii: Metsäsijoittaminen sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita metsätaloudesta ja jotka haluavat turvallisen ja hyvin inflaatiolta suojaavan vaihtoehdon. Metsä on pitkäjänteinen sijoitus, eikä sitä yleensä kannata hankkia alle kymmeneksi vuodeksi.

Veera Saloheimo Viisas Raha 03/2018

Kommentit

kommenttia