Euroalueen makrotalouden tilanne vahvasti osakemarkkinoita suosiva

9.1.2018

Euroalueen makrotalouden ympäristö suosii tällä hetkellä vahvasti osakemarkkinoita. Eurostatin tiistaina julkaiseman tilaston mukaan euroalueen työttömyysaste laski marraskuussa odotetusti 8,7 prosenttiin, mikä on alhaisin lukema sitten alkuvuoden 2009.

Työttömyysasteen lasku on ollut viime vuosina huomattava, sillä vielä vuonna 2013 euroalueen työttömyysaste kävi peräti yli 12 prosentissa. Euroalueen työttömyysaste on siis tasaista tahtia laskemassa takaisin kohti finanssikriisiä edeltävää 7-8 prosentin tasoa (alhaisin lukema 7,3 %).

Ilahduttavaa yleisen työttömyysasteen laskun lisäksi on nuorisotyöttömyyden vähentyminen.  Vuosien 2013-2014 välillä nuorten työttömyysaste oli peräti yli 24 %, kun se tuoreimman marraskuun tilaston mukaan oli 18,2 %.

Euroalueen talous näyttää siis olevan vahvassa myötätuulessa. Yritysten luottamus talouteen onkin viimeaikojen hyvän talouskehityksen myötä kohonnut huomattavasti. Tiistaina Euroopan komission julkistama talouden luottamusindikaattori nousi joulukuun osalta jo lukemaan 116,0, mikä on korkein taso sitten vuoden 2000.

Euroopan osakemarkkinoiden näkökulmasta nykyinen tilanne on monella tapaa osakemarkkinoita tukeva. Elvyttävä rahapolitiikka, maltillinen inflaatio ja elpyvä talouskasvu auttavat erityisesti euroalueen kotimarkkinoilla toimivia yhtiöitä. Vientiyhtiöt saavat lisäksi hyötyä myös globaalista kysynnän kasvusta, kun euroalueen lisäksi niin USA:ssa kuin kehittyvissä maissa talouskasvu on tällä erää myös vahvaa.

Toisaalta euroalueen ja globaalin talouden kasvu on yhä enemmän hinnoiteltu yhtiöiden osakekurssihin ja tulevan vuoden tulosennusteisiin, mikä nostaa omalta osaltaan mahdollisten pettymysten todennäköisyyttä. Ne näkyisivät osakemarkkinoilla väistämättä kurssilaskuina, sillä arvostuskertoimissa ei tällä hetkellä on nousuvaraa samalla tavalla kuin syklin alkupuolella finanssikriisin jälkeen.

Henri Huovinen, analyytikko OSKL

Kommentit

kommenttia