Kuinka voit ostaa osakkeita käytännössä?

11.8.2017

Toimeksianto, spread, osto- ja myyntitasot? Onko osakkeiden osto mielessäsi, mutta et ole vielä täysin varma miten homma käytännössä tapahtuu? Huoli pois! Tämän kirjoituksen tarkoituksena on poistaa suurimmat epäselvyydet siitä, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää ennen kuin menet ja painat ostonappulaa.

Arvo-osuustili. Se on ensimmäinen asia mikä sinulla tulee olla ostaaksesi osakkeita. Arvo-osuustili tarvitaan erinäisten arvopapereiden kuten osakkeiden ja rahastojen säilytykseen. Ilman arvo-osuustiliä et voi käydä kauppaa pörssilistatuilla sijoitusinstrumenteilla. Arvo-osuustilin avaaminen on yleisesti melko mutkatonta ja se onnistuu kätevästi suoraan kotikoneelta käsin. Arvopapereiden välittäjää valittaessa on kuitenkin hyvä huomioida kaupankäynnistä koituvat kustannukset. Jokaisella välittäjällä on omat hinnastonsa, joita sinun tulisi verrata ennen arvo-osuustilisi avaamista.

Hienoa! Nyt sinulla on arvo-osuustili avattuna sinun sijoitusstrategiaasi parhaiten soveltuvalla välittäjällä. Olet valmis tekemään elämäsi ensimmäiset osakekaupat! Mutta muista: Ennen kuin lähdet suin päin haalimaan osuuksia eri yhtiöistä, niin teethän ensin huolellisen analyysin osakkeesta johon haluaisit sijoittaa. Varsinkin sijoittajanurasi alkutaipaleella osakepoiminnassa kannattaa turvautua myös ammatikseen eri osakkeiden seurantaa tekevien analyysitalojen mielipiteisiin. Suomalaisista analyysiyhtiöistä omiin suosikkeihini kuuluu mm. Inderes. Paras tapa oppia tunnistamaan hyviä ostokohteita tulevaisuudessa on kuitenkin niinkin yksinkertaista kuin sijoittamisen aloittaminen. Osakemarkkinat alkavat kiinnostamaan huomattavasti enemmän, kun sinulla on omaa rahaa sijoitettuna erinäisiin arvopapereihin. Taitosi sijoittajana karttuvat matkan varrella niin myötä kuin vastoinkäymisissäkin.

Huolellisesti muutaman päivän mietittyäsi olet tullut siihen lopputulokseen, että yrityksen X tulevaisuudennäkymät ovat mielestäsi loistavat ja kaikki muutkin merkit puoltavat osakkeiden ostoa. Olet siis valmis ostamaan yhtiön X osakkeita. Julkisesti listatuilla yhtiöillä on eri kaupankäyntivolyymit riippuen usein siitä, kuinka isosta yrityksestä on kyse. Pienten yhtiöiden osakkeilla käydään pääosin vähemmän kauppaan kuin isojen yhtiöiden osakkeilla. Tätä kutsutaan vaihdoksi. Vaihdon määrä määrittää myös spreadin suuruuden. Spread on alimman myyntitason ja korkeimman ostotason erotus. Spread on yleisesti ottaen isompi pienivaihtoisten osakkeiden kohdalla, koska kysyntä ja tarjonta eivät niin helposti kohtaa vähäisen kaupankäynnin takia.


Kuva 1: Huomattavasti vähemmän vaihdetulla Apetit Oyj:n osakkeella on suurempi osto- ja myyntihinnan välinen erotus kuin runsaasti vaihdetulla Nokia Oyj:n osakkeella.

Nyt tiedät jo mikä on spread, mutta entäs osto- ja myyntitasot? Tarjoustasot muodostuvat sekä osto- ja myyntitoimeksiannoista, joita sijoittajat ovat asettaneet markkinoille. Ostotasoista näet kuinka monta osaketta joku tai jotkut ovat valmiina ostamaan tiettyyn hintaan. Myyntitasoissa vastavuoroisesti mihin hintaan joku tai jotkut ovat valmiina myymään. Mikäli et halua riskeerata jääväsi ilman osakkeita, voit ostaa haluamasi määrän suoraan myyntitasoilta. Välittäjä ostaa sinun puolestasi aina edukkaimpaan hintaan mitä markkinoilla on tarjolla, joten pieni näppäilyvirhe ostotoimeksiannon hinnassakaan ei koidu sinulle liian kalliiksi.

Mutta miksi on olemassa eri osto- ja myyntitasoja? Hyvä esimerkki on vaikkapa viime kesäinen Brexit-äänestys. Äänestystulosten tullessa julki markkinat menivät hetkellisesti panikkiin ja osa ostohintansa alhaiseksi asettaneet saivat “pilkittyä” haluamiaan osakkeita alehintaan. He siis asettivat ostotoimeksiantonsa reilusti alemmaksi kuin markkinahinta sillä hetkellä oli ja toivoivat osakkeen tippuvan hetkellisesti heidän asettamalleen ostotasolle. Tietystikään et voi aina onnistua saamaan osaketta haluamaasi hintaan. Joskus osakkeen hinta voi jopa karata kauemmaksi, kun koitit ahneuksissasi säästää muutaman euron osakekaupoissasi.


Kuva 2: Oheisessa esimerkissä olisit onnistunut ostamaan Nokia Oyj:n osakkeita alle 5,30€ kappalehintaan, mikäli sinulla olisi ollut ostotoimeksianto kyseisenä päivänä voimassa tähän hintaan markkinoilla.

Vielä lopuksi muistutuksena ennen kuin riennät ostoksille: Älä koita ajoittaa markkinoita. Jos löydät hyvän ostokohteen niin osta sitä. Äläkä myy sitä heti pois, jos osakkeen hintaan iskee pieni alamäki ilman mitään merkittävää syytä. Pitkässä juoksussa tulet lähes varmasti saamaan sijoituksillesi tuottoa kunhan vain muistat pitää pääsi kylmänä ja salkun täynnä laatuyhtiöitä.

Liity Nuorten Osakesäästäjien jäseneksi tästä.

Mukavia ja ennen kaikkea menestyksekkäitä osakekauppoja!

Eetu Tanninen
Nuoret Osakesäästäjät

Kommentit

kommenttia