Kyberisku rampauttaisi rahoitusjärjestelmän

12.9.2018

Jos Suomen merkittävät tietoliikenneyhteydet menisivät poikki, maksuliikenne ja arvopaperimarkkinat seisahtuisivat. Tämän estämiseksi on ehdotettu, että rahoitusalan toimijoiden pitäisi ylläpitää keskeisiä tietojärjestelmiä ja -varantoja Suomessa.

Viime huhtikuussa sammutusjärjestelmä laukesi Nasdaq Nordicin konesalissa Tukholmassa. Pörssikauppa keskeytyi Helsingissä, Kööpenhaminassa, Tukholmassa, Reykjavikissa, Tallinnassa, Riiassa ja Vilnassa.

Kärsijöinä olivat välittäjät, sijoittajat sekä pörssin maine. Peruuntuneita kauppoja oli tuhansia, mutta tapaus ei Finanssivalvonnan johtavan riskiasiantuntijan Anne Nisénin mukaan ollut millään lailla uhkakuvien pahimmasta päästä.

Jos jokin taho onnistuisi esimerkiksi hyökkäämään pankin tietojärjestelmiin ja pääsisi levittämään väärää tietoa, tilanne olisi vakava. Tai jos Suomen tietoliikenneyhteydet olisivat jostain syystä poikki, maksuliikenne ja arvopaperikauppa katkeaisivat sekä tiedot varallisuudesta saattaisivat vääristyä.

Varautuminen häiriöihin ja poikkeusoloihin on Suomen Pankin turvallisuuspäällikkö Tero Reposen mukaan nähty viranomaisten ja rahoitusalan toimijoiden yhteisenä asiana. Finanssilaitoksilla on valmiuslaissa säädelty varautumisvelvollisuudesta poikkeusoloihin, kuten aseelliseen hyökkäykseen, terrorismin uhkaan tai ympäristökatastrofiin.

– Lainsäädännön ja huoltovarmuusstrategian velvoitteiden tulkinnasta on kuitenkin ollut erimielisyyttä viranomaisten ja finanssialan välillä, Nisén taustoittaa. Nyt valtiovarainministeriön työryhmä on lähettänyt lausuntokierrokselle ehdotuksen, jossa ongelma ratkaistaisiin täsmentämällä viranomaisten toimivaltaa muun muassa valmiussuunnittelussa.

– Yritysten olisi ylläpidettävä Suomessa sellaisia tietojärjestelmiä ja -varantoja, jotka ovat välttämättömiä rahoitusmarkkinoiden keskeytymättömälle toiminnalle, sanoo lainsäädäntöneuvos Jaakko Weuro valtiovarainministeriöstä. Tämä takaisi sen, että tilisiirrot pankista toiseen, korttimaksaminen ja myös arvopaperikauppa toimisivat ulkomaisista tietoliikenneyhteyksistä riippumatta.

Lue koko juttu huomenna torstaina 13.9. ilmestyvästä Viisas Rahasta

Teksti: Riitta Ekholm

Kommentit

kommenttia