Mikä aiheutti markkinapaniikin helmikuussa?

2.3.2018

Osakemarkkinat ympäri maailman ovat olleet kovassa myllerryksessä helmikuun aikana. Volatiliteetti on puhutellut sijoittajia läpi helmikuun ja syystäkin. S&P500 indeksin volatiliteettia mittaava, markkinoiden kauhukertoimeksikin kutsuttu, VIX-indeksi nousi yli 50 pisteeseen, mikä on korkein lukema yli kahteen vuoteen. Käytännössä VIX mittaa osakemarkkinoilla vallitsevaa epävarmuutta seuraavan kuukauden kehitykseen. Kun osakemarkkinoilla vallitsee epävarmuus, VIX nousee ja vastaavasti kun sijoittajat ovat varmoja tulevasta kehityksestä VIX on matalalla. Vertailuksi vuoden 2017 huippu VIX:ssä oli vain 17,23 pistettä. Mutta mikä aiheutti markkinakauhun äkillisen nousun?

Yhdeksi merkittäväksi tekijäksi nostaisin VIX:in sidotut ETP tuotteet. Tuotteilla kuten VXX ja XIV, sijoittajat voivat ottaa kantaa siihen, nouseeko (VXX) vai laskeeko (XIV) VIX tulevaisuudessa. Tuotteiden liikkeellelaskijoilla on velvollisuus liikutella näiden tuotteiden markkinahintoja sen mukaan, miten VIX kehittyy. Varsinkin piensijoittajat ottivat vuonna 2017 nämä tuotteet omikseen ja volatiliteetin shorttaamisesta tuli hitti. Matalan volatiliteetin ansiosta XIV nousi liki 500% vuonna 2017. Helppoa rahaa.

Koska tuotteiden liikkeellelaskijat ovat isoja pankkeja ja rahoituslaitoksia, nämä toimijat eivät pääasiassa halua ottaa markkinariskiä. Tuotto tapahtuu samaan tapaan kuin rahastoissa eli tuotteiden kustannusten kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että liikkeellelaskijat ostavat markkinoilta futuureita tai osakkeita, tasapainottaakseen markkinariskin. Tässä tapauksessa liikkeellelaskijat ostavat ja myyvät VIX futuureita.

Sadat tuhannet sijoittajat ja salkunhoitajat ympäri maailman seuraavat VIX:n kehitystä ja mikäli VIX nousee, he myyvät omistuksiaan yhdysvaltalaisissa osakkeissa, koska epävarmuus markkinoilla nousee. Kun sijoittajat (ja algoritmit) myyvät osakkeita, VIX nousee, joten liikkeellelaskijoiden on ostettava VIX futuureita minimoidakseen markkinariskin. Ostopaine futuureissa nostaa VIX:ä entisestään, sijoittajat myyvät lisää, VIX nousee, liikkeellelaskijat ostavat futuureita ja sitä rataa. Pahimmassa tapauksessa voi syntyä hallitsematon lumipalloefekti.

Toisin sanoen, kun markkinoilla on epävarmuutta, VIX nousee ja kun VIX nousee, markkinoille tulee epävarmuutta.

VIX oli alkanut nousta jo tammikuun viimeisellä viikolla, mutta maanantaina 5.2. homma karkasi totaalisesti käsistä. VIX futuureissa nähtiin ennätysvolyymipäivä. 282 000 futuurisopimusta, mikä on 204 000 futuuria enemmän kuin edellinen ennätys, joka tehtiin maanantaita edeltävänä perjantaina. Maanantaina ostettujen futuurisopimusten nimellisarvo oli yli 5 miljardia dollaria.

NASDAQ Comp. -indeksi tippui 2,8% ja Dow Jones Industrial Average -indeksistä suli liki 1000 pistettä. XIV romahti 115 dollarista alle 10 dollariin ja kaupankäynti keskeytettiin. Romahdus tapahtui liki täysin pörssin normaalien aukiolojen ulkopuolella eli suurella osalla piensijoittajista ei ollut mahdollisuutta reagoida. XIV:n ja muiden vastaavien ETP tuotteiden omistajat menettivät 3,4 miljardia dollaria yhdessä yössä.

XIV:n liikkeellelaskija Credit Suisse ilmoitti romahduksen jälkeen, ettei yhtiölle koitunut tappioita tuotteen massiivisesta romahduksesta, onnistuneen markkinariskin hallinnan ansiosta. Samaa ei voida sanoa piensijoittajista.

Perjantain 23.2. jälkeen, NASDAQ Comp. -indeksi on ottanut takaisin jo liki 80% helmikuun laskusta ja VIX on tippunut alle 17 pisteeseen. Tämä lienee laiha lohtu niille, jotka menettivät yhdessä yössä omaisuuksia XIV:n romahduksen seurauksena.

-Sam Laakso

Kommentit

kommenttia