Miten sain 12- ja 14-vuotiaat tytöt kiinnostumaan sijoittamisesta?

22.8.2017

Olisin teoriassa voinut viettää pikkusiskoni kihlajaisia muissakin tunnelmissa, mutta päätin hölpöttää innostuneena sijoittamisesta kahden fiksun nuoren neitokaisen kanssa.

En muista mistä puhe alun perin lähti liikkeelle, mutta ajauduin tyttöjen kanssa sijoituskeskusteluun juttelemalla ohimennen lasten vanhempien kanssa. Tytöt ilmestyivät kiinnostuneena kuuntelemaan keskustelua ja hetki juteltiin koko perheen voimin. Vanhemmat olivat kovin kiinnostuneita ja valittelivat, etteivät vanhempien neuvot tunnu mielenkiintoisilta ja asiasta on ennenkin yritetty jutella, mutta tyttöjä selkeästi kiinnostaa kuulla asiat joltain muulta. Jossain vaiheessa vanhemmat liukenivat paikalta ja jäin useammaksi tunniksi suustani kiinni noiden kahden mahtavan mimmin kanssa.

Ehdin käydä karkeasti läpi osakkeet ja osingot, pitäytyen kuitenkin koko ajan tylsässä, pitkäjänteisessä, matalakuluisessa indeksisäästämisessä. Vaikka itse pidän kovastikin osakesijoittamisesta, olen sitä mieltä, että nuorten alle rippikouluikäisten kannattaa ennen suurinta kiinnostusta ja tietomäärää aloittaa markkinan seuraaminen hyvin hajautetusta matalakuluisesta rahastosta, etteivät näpit pala heti alkumetreillä. Kiinnostus yksittäisiin firmoihin ja osakkeisiin seuraa tätä kyllä myöhemmin kuin itsestään. Positiivinen porttiteoria! Kohta mimmit treidaavat johdannaisiakin kuin vanhat tekijät.

Toki tyylejä on monia ja ennemmin osakkeisiin kuin käyttötilille, mutta harvalla 14-vuotiaalla on sellaisia summia, että osakeostoksille kannattaa lähteä, jos kulujen päälle ymmärtää. Ensimmäiset kesätyörahat ovatkin sitten asia erikseen ja hyvää yhteistä tekemistä onkin esimerkiksi vanhempien kanssa miettiä mikä olisi hyvä sijoituskohde ensimmäisille itse ansaituille rahoille. Mahdollinen kuukausiraha on hyvä sijoittaa hajautetummin, mikäli ei halua kerätä kauaa isompaa könttäsummaa. Rahastomaailmaan pääsee nimittäin jo 15€/kk.

Keskustelun päätteeksi tulevat rippirahat eivät kuulemma menekään enää skootteriin ja kyllä se vanha puhelin vielä varmasti pelittääkin. Mimmit heräsivät ajatukseen jotenkin niin nopeasti, etten voinut kuin ihmetellä, että näinkö helppoa tämä on? Miksei Suomi ole jo täynnä nuorena aloittaneita sijoitusmiljonäärejä? Syitä on varmasti monia; vanhemmat eivät valista, nuoret eivät usko vanhempiaan, opettajat eivät valista, nuoret eivät usko opettajiaan, talous tuntuu tylsältä aikuisten jutulta ja niin edelleen. Vanhemmissa ja opettajissa ei välttämättä ole mitään vikaa, nuorten aivot vain joskus torjuvat kaiken tylsän mikä ei liity fidget spinneriin ja uusimpiin appseihin.

Aikuiset huikkasivat varovasti noin kahden tunnin jälkeen tytöille, että sanokaa vaan jos alkaa kyllästyttää ja tytöt sanoivat mulle, että ”kyllä me sun kanssa mieluummin halutaan jutella sijoittamisesta, mennäänkö tonne ulos niin noi ei häiritse”. Voitte varmaan uskoa mikä voittajafiilis mulla oli?

Loppuillasta huvitin itseäni ja muuta ympärille ilmestynyttä aikuisporukkaa kysymällä tytöiltä; ”Mitä pitää tehdä kun kurssit laskee?” –Ostaa lisää! ”Ja mitä ei saa tehdä?” –Myydä! (toki tässä kyse siitä tylsästä indeksisijoittamisesta, yritysriski on todellinen!)

Jos minä saan vastoin kaikkia osakesijoittajista olevia mielikuvia (vanha, harmaa, rikas mies) kaksi alle rippikouluikäistä tyttöä kyselemään teräviä kysymyksiä sijoittamisesta, saat sinäkin ystäväsi, lapsesi, kummilapsesi tai oppilaasi kiinnostumaan samasta asiasta. Ainakin yhden.

Illan kruunasi kysymys ”siis voidaanko me aloittaa jo tänään?”

Laura Linkoneva

Nuoret Osakesäästäjät

Kommentit

kommenttia