Osakemarkkinoiden arvostustaso korkealla USA:ssa ja Suomessa tuloskauden alkaessa

12.10.2016

Osakemarkkinoiden arvostustaso on kohonnut finanssikriisin jälkeen tasaisesti keskuspankkien elvyttävän rahapolitiikan tukemana. Kolmannen kvartaalin tuloskauden käynnistyessä arvostustaso on P/E-luvulla (seuraavan 12 kuukauden tulosennusteilla) mitattuna Yhdysvalloissa tasolla 18,1x (S&P 500-indeksi) ja Euroopassa tasolla 16,1x (Stoxx Europe 600-indeksi). Helsingin pörssissä ollaan lähes Yhdysvaltain lukemissa P/E-luvun ollessa 17,8x (OMX Helsinki 25-indeksi).

Tasepohjaisesti arvostustaso on kolmesta edellä mainitusta markkinasta selvästi kallein Yhdysvalloissa, jossa P/B-luku on tasolla 2,8x (S&P 500-indeksi). Euroopassa osakekurssi suhteessa osakekohtaiseen omaan pääomaan on 1,7x (Stoxx Europe 600-indeksi) ja Suomessa 2,1x (OMX Helsinki 25).

Kaiken kaikkiaan siis suhteellisen haastava arvostustaso länsimarkkinoilla ei kestä suuria tulospettymyksiä kolmannen kvartaalin raporttien osalta. Tästä esimakua saatiin tiistaina, kun alumiiniyhtiö Alcoan lukemat jäivät ennusteesta. Sen myötä S&P 500-indeksi painui selvästi. Tuloskauden raporteilla tulee olemaan siis rapakon takana suuri merkitys lähiaikojen osakemarkkinoiden kehitykseen, kun  sijoittajat puntaroivat nykyisen kurssitason kestävyyttä.

Katseet ensi viikolla alkavan Helsingin pörssin tuloskaudessa kannattaa suunnata erityisesti kotimarkkinoilla toimiviin yhtiöihin, joiden voi odottaa hyötyvän kohentuvasta Suomen taloustilanteesta. Sijoittajat odottavat myös mielenkiinnolla Venäjä-riskisten yhtiöiden näkymiä. Maan taloustilanteen kun on arvioitu paranevan asteittain öljyn hinnan tukemana. Muita tuloskauden kiinnostavia teemoja ovat Brexitin vaikutukset, Kiinan talouskehitys ja pankkien tilanne.

Henri Huovinen / OSKL

Kommentit

kommenttia