fbpx

Pohjalainen sijoittaja ei ”trossaa”

17.5.2018

Etelä-Pohjanmaan Osakesäästäjien tuore puheenjohtaja Juha Isosomppi pyrkii tekemään vain harkittuja sijoituspäätöksiä.

 

Seinäjokelainen Juha Isosomppi on pitkän linjan sijoitusharrastaja. Pörssiosakkeisiin sijoittamisen hän aloitti 1980-luvun puolivälissä, mutta aivan ensimmäiset sijoittajan askeleensa hän otti jo nuorena miehenä 1970-luvun lopulla hankkimalla valtion obligaatioita.

 

– Silloin obligaatioille maksettiin verovapaa, jopa päälle kymmenen prosentin korko. Inflaatiokin oli toki toista luokkaa kuin nyt, mutta voi kun olisikin sellaisia vielä, Isosomppi haikailee.

 

Isosompille sijoittamisessa on aina ollut kyse eteläpohjalaisesta ”etehensä kattomisesta” eli toimeentulon turvaamisesta ja yleensäkin säästäväisestä elämänasenteesta.

 

– Kyse ei ole pikavoitoista vaan pitkäjänteisyydestä. 1800-luvun alusta lähtien laadittujen tilastojen mukaan osakesäästäminen on ollut suursodista ja muista maailmantalouden katastrofeista huolimatta pitkällä aikavälillä aina tuottoisaa.

 

Etelä-Pohjanmaan Osakesäästäjien yhdistystoimintaan Isosomppi lähti mukaan muutamia vuosia sitten. Yllätys oli suuri, kun kuukausitapaamisissa vastaan tuli useampia vanhoja tuttuja, joiden sijoitusharrastuksesta hänellä ei ollut ennestään tietoa.

 

– Vaikka Pohjanmaalla ollaan, sijoittajina täällä toimitaan matalalla profiililla. ”Trossaamista” eli rehentelyä ei eteläpohjalainen sijoittaja harrasta.

 

Risto Palomäki

Viisas Raha 4/2018

Kommentit

kommenttia