Sijoittaja viestien ristipaineissa

3.7.2018

Osakesäästäjät ovat taas ristikkäisten viestien aallokossa. Ensin Altia listautui: pitäisikö salkkuun ottaa kotimaisen raaka-aineen ja korkeatasoisen osaamisen yhtiötä vai kiertää kaukaa epäeettisiä tuotteita valmistavan vastuullisia sijoitusperiaatteita noudattavien rahastojen ja sijoittajien kammoksuma yhtiö?

Uusin huolenaihe on varoittelu markkinoiden suuresta riskistä: pelko korkojen nousupaineiden, kauppasodan, Italian ynnä muiden kriisiaihioiden puhkeamisen aiheuttamasta romahduksesta.

Itse olen päättänyt suhtautua markkinoihin rauhallisesti. Altiaa en ostanut. Salkussani ja lähisalkuissani osingon jakamisella on iso painoarvo. Iän karttuessa juokseva tuotto on yhä tärkeämpi osakkeiden valintakriteeri. Osakkeita ostan istuakseni niiden päällä. Myymättömyys ei kuitenkaan ole vankkumattomasti noudatettava uskonto. Jos osinko-odotus pettää, osake lähtee salkustani. Uuden yhtiön osake ei sinne tule näyttämättä ensin toimintaperiaatteitaan ja pörssikuntoisuuttaan muutaman vuoden pörssihistorialla.

Mitä sitten tulee koroista, Trumpista ja Italiasta johtuviin pelkoihin, niistä puhumista pidän pääosin markkinaviihteenä. Tuossa luettelossa ei ole yhtäkään sellaista tekijää, jotka eivät olisi kaikkien sijoittajien tiedossa. Niistä johtuvat kurssivaikutukset ovat jo kursseissa sisällä. Yllättävät käänteet luetelluissa seikoissa tai muissa suurissa talouden voimissa voivat räjäyttää kurssit ylös tai alas. Niistä emme kuitenkaan tiedä – ja nekin, jotka tietävät, istuvat käyttökieltoisen sisäpiiritiedon päällä.

Jarmo Leppiniemi

Kirjoitus on julkaistu Viisas Rahan numerossa 5/2018.

Kommentit

kommenttia