Sijoittajabarometrin tuoreet tulokset julki

6.5.2021

Sijoittajabarometrin mukaan yksityissijoittajien usko osakekurssien nousuun on ennätyskorkea ja yli puolet vastaajista on kasvattanut osakepainoa sijoitussalkuissaan.

Luottamus maailmantalouden ja oman talouden kehitykseen on vahva, mutta Suomen kansantalouden hyvään kehittymiseen uskotaan vain kohtalaisesti. Kevään yhtiökokouksiin haluttaisiin osallistua aktiivisemmin, toivottu osallistumistapa riippuu vahvasti iästä.

Vastaajista 76 % kertoo kasvattaneensa pörssiosakesijoituksia ja 49 % rahastosijoituksia viimeisen kuuden kuukauden aikana. Samanaikaisesti 19 % on vähentänyt pankkitalletuksien määrää. Kaikkiin kysyttyihin sijoitusmuotoihin on sijoitettu viimeisen kuuden kuukauden aikana enemmän kuin syksyn 2020 Sijoittajabarometrissä arvioitiin.

Tällä hetkellä TOP3 kiinnostavimmat pörssiyhtiöt ovat Sampo, Fortum ja Nordea. Listan kärjessä on odotetusti kansanosakkeita. Nämä yritykset ovat markkina-arvoltaan suuria yrityksiä, hyviä osingonmaksajia ja tunnettuja kansainvälisiä brändejä. Suosikkeihin on noussut aikaisempaa enemmän myös pienempiä yhtiöitä: esimerkiksi ohjelmistoyhtiö Qt, saunoista tuttu Harvia ja terveysteknologiayhtiö Revenio ovat kymmenen suosituimman yhtiön joukossa. Vastaajista 47 % uskoo osakekurssien nousevan seuraavien 6 kk aikana, kolmannes (33 %) arvioi osakemarkkinoiden pysyvän ennallaan ja joka viides (20 %) arvioi osakekurssien laskevan tulevan puolen vuoden aikana.

Sijoitusbarometri on ennustanut hyvää pörssikehitystä jo viime keväästä lähtien ja monilla sijoittajilla onkin ollut ostohousut jalassa. Nyt usko osakekurssien nousuun on kovempi kuin koskaan. On mahdoton sanoa kuinka kauan nousu jatkuu voimakkaan elvytyksen ympäristössä ja luodaanko sillä hintakuplaa, pohtii Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman

Tutkimuksessa 74 % vastaajista kertoo mielenkiinnon laskevan yhtiötä kohtaa, jos johto ei omista yhtiön osakkeita. Osakkeenomistajien osallistumisoikeus yhtiökokoukseen puhuttaa edelleen.

Yhtiökokouskäytännöissä on meneillään sukupolvenvaihdos. Nuorimmat vastaajat seuraavat striimiä, 30–59 -vuotiaat haluaisivat osallistua aktiivisen reaaliaikaisesti etänä ja vanhimmat vastaajat odottavat paluuta fyysisiin kokouksiin. Poikkeuslain sallimat asiamiesjärjestelyt tyrmätään epäonnistuneina. Vastaukset osoittavat, että yhtiökokouksiin kohdistuu merkittävä kehittämispaine, kertoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

Tuloksia käsitellään kattavasti 6.5. julkaistussa Viisas Raha -talouslehdessä.

Tutustu muihin tutkimuksiimme.

Lehdistötiedote