Trumpin verouudistus tukee osakemarkkinoita -mutta minkä aikaa?

4.12.2017

Trumpin verouudistus läpäisi senaatin äänestyksen Yhdysvalloissa. Verouudistus on merkittävin sitten 1980-luvun ja uudistus tarkoittaa merkittäviä leikkauksia muun muassa yritysveroon sekä tuloveroihin. Näkemykset uudistuksen vaikutuksista ovat ristiriitaiset, kun Demokraattien mielestä veroleikkaukset tukevat ainoastaan rikkaita ja edesauttavat Yhdysvaltojen nykyisiä tuloeroja sekä epätasa-arvoa. Republikaanit puolestaan pitävät vaikutuksia yksinomaan positiivina, ja taloutta vauhdittavana elementtinä.

Huolena on kasvava valtionvelka ja alijäämän kasvu, jotka Republikaanien mukaan korvattaisiin kiihtyvällä talouskasvulla. Pelkona on, että verouudistus lisää noin biljoona dollaria valtion alijäämään kymmenen vuoden aikana lisäämättä talouskasvua tai työllisyyttä. Lisäksi jää nähtäväksi minkälaisia vaikutukset ovat osakkeisiin tai velkakirjamarkkinaan.

Yksittäisten yhtiöiden osakkeet tai tietyt sektorit tulevat epäilemättä nousemaan, mutta suuremmasta pitkän aikavälin liikehdinnästä ei ole varmuutta. Markkinoita mietityttää kuinka paljon verouudistuksesta on jo hinnoiteltuna. Verouudistus tulee odotetusti tuomaan lyhyen aikavälin nousua osakkeisiin, mutta pidemmällä aikavälillä uhkana on markkinan ylikuumentuminen ja sitä myötä kiristyvä rahapolitiikka, joka voi pysäyttää kasvun ennenaikaisesti. Kuvassa näkyy kolme punaista viivaa, joista ensimmäinen oli Donald Trumpin valinta presidentiksi ja kaksi muuta koskien verouudistusta- onko räjähdysmäiselle nousulle tilaa?

Positiivisena pidetään kuitenkin sitä, että verouudistus tuo verohelpotuksia kansalaisille ja amerikkalaisille perheille, vaikkakin ne ovat vain määräaikaisia. Yhdysvalloissa on eletty palkkastagnaatiossa, jossa yksityistalous on jäänyt yritysten jalkoihin. Kotitalouksien kulutus on avainasemassa talouskasvun osalta ja mikäli inflaatio kiihtyy ja korot nousevat niin kotitalouksien tilanne on heikossa asemassa. Robert Reich, joka toimi Bill Clintonin aikaan työministerinä on varoitellut, että näin elitistinen kapitalismi ei ole pitkällä aikavälillä kestävää. Yrityksille annetut myönnytykset niin veroissa kuin tuissakin ajaa tilannetta Reichin pelkäämään suuntaan. Muun muassa Varman sijoitusjohtaja Reima Rytsölä kommentoi marraskuussa Iltalehdelle, että verouudistus saattaa ylikuumentaa USAn markkinan, jolloin keskuspankit joutuisivat reagoimaan tähän kiristämällä rahapolitiikkaa nopeammin.

Aikaisempi yhtiövero on ollut 35%, joka on korkeampi suhteessa muihin maihin. Mutta Yhdysvalloissa on ollut käytössä useita verovähennyksiä, jotka ovat laskeneet todellista veroastetta. Trump on luvannut kansalaisille massiivista verouudistusta jossa yhteisövero laskisi noin 20%iin, ja nyt luvattu toimenpide käynnistyy. Aikataulu on vielä epäselvä, mutta kyse on enää yksityiskohtien viilaamisesta.

Lähteet: Bloomberg, CNN, Iltalehti, Yle

Jamilla Heiskanen

Kommentit

kommenttia