Välittäjä 2017 -tutkimus: Nordnet jälleen ykkönen

21.8.2017

Välittäjä 2017 -tutkimus tuo yksityissijoittajille roppakaupalla hyviä uutisia. Ehkä tärkein niistä on tämä: kilpailu puskee hintoja alas ja sijoittajat saavat hyvää palvelua välityspalvelun ydinasioissa. Esimerkiksi kaupantekojärjestelmät, säilytys- ja muut verkkopalvelut toimivat hyvin riippumatta siitä, minkä välittäjän kanssa asioi.Raportointikin sujuu yleisesti ottaen mallikkaasti. Danske Bankilla ja Nordealla on tosin vaikeuksia kyvyssä raportoida kaupantekohistoriaa riittävän pitkältä ajalta. Niiden laatupisteet putoavat selvästi muita pienemmiksi myös sijoittajien arvioidessa välittäjänsä kykyä koota valmiiksi tiedot, joita he tarvitsevat verotusta varten. Pankkien mukaan vaikeuksia on lähinnä hyvin vanhoihin kauppoihin liittyvässä raportoinnissa ja hankintahintojen päivittämisessä, jos matkan varrelle on osunut yhtiötapahtumia kuten anteja tai jakautumisia.

Laatuvertailussa Nordnet pärjää edelleen loistavasti. Se on parantanut verotukseen liittyvää raportointia ja saa tänä vuonna parhaat laatupisteet kaikista 14 välityspalvelun ominaisuudesta, joita sijoittajat pitävät erittäin tärkeinä. Nordnet on myös ylivoimaisesti paras kaikkein tärkeimmässä eli kaupankäyntijärjestelmän luotettavuudessa. Danske on laatukakkonen, OP ja FIM jakavat kolmannen sijan. Muissa palveluominaisuuksissa Nordnetin laatu kuitenkin vaihtelee. Esimerkiksi mobiilissa kaupankäynnissä OP ja Danske saavat paljon paremmat pisteet.

Tiedot ilmenevät Välittäjä 2017 -tutkimuksesta, johon osallistui toukokuussa 2 049 Osakesäästäjien jäsentä. Vastausprosentti oli kymmenen. Vastaajat arvioivat käyttämiensä arvopaperivälittäjien palveluiden laatua ja palvelun eri ominaisuuksien merkitystä itselleen. Tarkasteltavana oli noin 50 ominaisuutta. Vastaava tutkimus tehtiin keväällä 2015.

Nordnetiä arvioi tällä kertaa 873, Nordeaa 499, OP:tä 385, Danske Bankia 127 ja FIMiä 35 sijoittajaa. Muiden välittäjien tuloksia ei tässä esitetä, koska arvioiden määrä jäi pieneksi. Vastaajajoukon rakenne vastaa vuoden 2015 tutkimusta, minkä ansiosta tulokset ovat vertailukelpoisia.

Helena Ranta-ahon yhteenveto ja kyselyn tarkemmat tulokset on julkaistu Osakesäästäjien keskusliiton Viisas Raha -jäsenlehdessä 6/2017.

Kommentit

kommenttia