VAROITUS: Sijoitusneuvojan ja sijoituspalveluyrityksen vastuusta

29.8.2014

Osakesäästäjien Keskusliittoon tulee säännöllisin väliajoin kyselyjä tapauksista, joissa sijoittaja on kärsinyt tappioita noudatettuaan sijoitusneuvojan antamia suosituksia. Kyselijä perää sijoitusneuvojan vastuuta antamistaan neuvoista.

PÄÄSÄÄNTÖ:
Sijoitusneuvoja tai sijoituspalveluyritys ei ole korvausvastuussa tappioista, jotka asiakkaalle aiheutuvat annettujen neuvojen johdosta.

Myöskään ns. täyden valtakirjan nojalla toimiva sijoituspalvelujen tarjoaja oli se sitten pankki, pankkiiriliike tai vakuutusyhtiö tai joku muu vastaava ei ole korvausvelvollinen asiakkaalleen aiheuttamistaan tappioista.

Vastuu tappioista on sijoittajalla.

Tästä pääsäännöstä on poikkeuksena lähinnä tapaukset, joissa ei ammattimaiselle sijoittajalle on tarjottu sijoitustuotteita, joita saa myydä vain ammattimaisille sijoittajille ja eräät muut selkeät lainvastaisuudet.

EU-maiden ja ns. sivistyneen Euroopan ulkopuolelta toimivat sijoituspalvelujen tarjoajat eivät sitten vastaa mistään missään tapauksessa. Katso 12.07.2011 VAROITUS ulkomailta tarjottavista sijoituspalveluista.

Sijoittajan tulee aina itse huolellisesti harkita sijoitusneuvojan vakuutteluista huolimatta mihin sijoittaa, vastuu tappioista on hänen.

Kommentit

kommenttia