Veroasiat huomioon vuodenvaihteessa

11.12.2017

Vuosi lähenee loppuaan. Vaikka kesän jälkeen onkin ollut laskua, on pörssivuosi kokonaisuutena ollut plussalla. Sijoituspäätöksissä ratkaisevat tekijät tulee aina olla jossain muualla kuin vero-optimoinnissa.  Mikäli kuitenkin olet nyt vuoden vaihteen tienoilla myymässä – oli sitten sijoituksesi arvo noussut tai laskenut – kannattaa hyödyntää verottajan suomat mahdollisuudet ja eritysesti välttää ikävät sudenkuopat.

Alle 1000 euron vuosittaista myyntiä ei veroteta

Tiesitkö, että saamaasi myyntivoittoa ei veroteta, jos myyt vuoden aikana arvopapereita tai muuta omaisuutta yhteensä enintään 1 000 euron arvosta? Tämä tarkoittaa, että voit tienata satasia ilman että verottaja vie omansa.

Saatko opintotukea? Verovapaudella on etunsa myös opiskelijan tulovalvonnassa. Koska voitto alle tuhannen euron vuosittaisesta myynnistä ei ole verotettavaa tuloa, ei voittoa oteta tulona huomioon myöskään opiskelijan tulovalvonnassa.  

Vähennä tappiot

Oletko lakannut uskomasta johonkin osakkeeseesi? Olen pitänyt vahvasti kiinni periaatteesta välttää tappiolla olevien osakkeiden myymistä. Kerran kuitenkin kävi niin, että sijoitus oli ollut pitkään tappiollinen, kurssi junnasi paikoillaan enkä enää uskonut muutokseen.  

Huonosti tuottava osake on vähän kuin vaate, jota ei käytä. Vie tilaa kaapissa ja kerää pölyä. Mikäli uskoo, että rahan saa tuottamaan jollain muulla tavoin paremmin, on aika sanoa goodbye.

Tappio kirpaisee kuitenkin vähän vähemmän, kun tietää, että se vähentää voitoista ja osingoista maksettavaa veroa.

Myyntitappiot vähennetään ensisijaisesti myyntivoitoista, mutta jos voittoja ei ole tai niiden määrä ei riitä tappioiden vähentämiseen, tappiot voidaan vähentää muista pääomatuloista, kuten osingoista.

Eikö tänä vuonna tullut pääomatuloja? Eipä hätää, tänä vuonna syntynyt luovutustappio voidaan vähentää viiden seuraavan vuoden aikana, eli vielä vuonna 2022 saamistasi luovutusvoitoista tai muista pääomatuloista.

Jos haluat hyödyntää tappiot verotuksessa mutta uskosi tappiollisiin osakkeisiin on jäljellä, voit myös ostaa tappiolliset osakkeet takaisin. Tämä kuitenkin aiheuttaa kaupankäyntikuluja ja kurssiriskin. Lisäksi tappioiden realisointi vaikuttaa toivottuun tulevaan luovutusvoiton ja sen myötä veron määrään suurentavasti.

Verottaja on pitänyt veron kiertämisenä sellaisia saman päivän aikana tehtyjä edestakaisia kauppoja, joissa sijoittaja on hyötynyt tappion vähentämisoikeudesta. Tällöin tappiota ei ole saanut vähentää verotuksessa.

Verottaja ja Kela eivät kohtele opiskelijoiden luovutustappioita samalla tavalla

Muista tämä mediassakin parjattu epäreiluuden nippelinappula. Kela nimittäin ei ota opiskelijan tulovalvonnassa huomioon myyntitappiota tulojasi vähentävänä tekijänä vaikka tappio verotuksessa vähennetäänkin. Tämä tarkoittaa sitä, että Kela ottaa huomioon vain sijoitustoiminnastasi saamasi tulot, mutta ei tappioita menoina.

Mieti kumman vuoden puolella teet kaupat

Jos olet tänä vuonna myynyt juuri alle tuhannella eurolla, on paikallaan miettiä, onko jostain osakkeesta luovuttava vielä tämän vuoden puolella, vai voitko odottaa tammikuuhun.

Etkö ole tänä vuonna vielä myynyt mitään, mutta haluaisit myydä jotain voitolla? Silloin taas nimenomaan kannattaa toimia vielä tämän vuoden puolella.

Muista myös verottomien myyntivoittojen kääntöpuoli, eli jos myyt tappiolla ja vuoden aikana myydyn omaisuuden sekä yhteenlasketut hankintamenot että yhteenlasketut luovutushinnat ovat olleet enintään 1 000 euroa, myöskään luovutustappiota ei voi vähentää.

Katja Flittner,   

28-vuotias liikuntaa ja matkustamista rakastava lakimies ja harrastajasijoittaja.
Päivätyöni Asianajotoimisto Lexiassa on auttaa yrityksiä menestymään.

Kommentit

kommenttia