Vertaislainat: eettistä vai ei?

7.3.2019

Vertaislainayhtiöt pyrkivät jatkuvasti tekemään pesäeroa pikavippitoimintaan, jossa huonossa asemassa olevilta asiakkailta riistetään niin korkeaa korkoa kuin laki sallii joskus korkeampaakin. Herää kuitenkin kysymys vertaislainoihin sijoittamisen eettisyydestä.

Vertaislainoja ei myönnetä ”heikoimmassa asemassa oleville” vaan maksukykyisille palkansaajille, Fellow Financen toimitusjohtaja Jouni Hintikka korjaa.

Myös perinteiset pankit ovat jo pitkään käyttäneet riskiperusteista hinnoittelua, ja lainaa myönnetään ainoastaan luottokelpoisille henkilöille, lisää Fixuran toimitusjohtaja Petter Lingonblad, jonka mukaan positiivinen luottorekisteri auttaisi asiassa. Miksi pankit eivät sitten tule vertaislainamarkkinoille?

Pankkien liiketoiminta on lainata taseestaan eikä vain välittää ja samalla tyytyä pienempään kokonaistuottoon, Hintikka toteaa.

Luottojen myöntäminen riskiasiakkaille sekä lainojen pilkkominen ja välittäminen eteenpäin vähäriskisemmiksi paketoituina tuotteina muistuttaa jossain määrin Yhdysvaltain subprime-luottokriisin alkusyitä. Vertaislanaamista ei silti ole juuri kritisoitu vastuullisen sijoittamisen piirissä.

S-Pankin vastuullisen sijoittamisen johtaja Mika Leskisen mukaan toimiala on vielä pieni, eikä se nouse esiin esimerkiksi rahastonhoidossa. Pikavippitoimiala sen sijaan rajataan pois vastuullisten sijoittajien salkuista.

Oman kokemukseni mukaan merkittävä osa toimijoista ei halua sijoittaa noihin yhtiöihin, Leskinen kertoo.

Teksti: Pekka Virolainen

Kommentit

kommenttia