Vieraskynä – Sijoittaminen voi hyödyttää myös ennen taloudellista riippumattomuutta

31.10.2018

Sijoittaminen on nyt in! Suomalaiset ovat aina vain enemmän kiinnostuneita sijoittamisesta. Osakkeista puhutaan myös enemmän kuin koskaan ennen. Sijoitusblogeja luetaan aktiivisella otteella etsien sieltä mielenkiintoisia pohdintoja tai jopa sijoitusideoita omaan salkkuun.

Monet sijoitusbloggarit havittelevat ääneen taloudellista riippumattomuutta ja siitä on tullut eräänlainen koko kansan muotisana. Jopa iltapäivälehdet ovat heränneet esittämään erilaisia laskureita, joilla laskea taloudelliseen riippumattomuuteen tarvittavia säästösummia.

Hyvin monet piensijoittajat sanovatkin suurimmaksi motivaatiokseen edessä siintävän taloudellisen riippumattomuuden. Siitä on tullut yksi yleisimmistä tavoitteista, ja tuo sanapari tulee hyvin monen piensijoittajan suusta harrastuksen tavoitteista puhuttaessa.

Omat sijoitukset voivat kuitenkin tuoda suurta iloa ja turvaa selvästi ennen taloudellista riippumattomuutta. Sijoittamisen ainoa motivaattori ei tarvitse olla taloudellinen riippumattomuus, vaan se voi tuottaa hedelmää myös paljon aiemminkin.

Tiedän sen nimittäin siitä, että näin kävi itselleni. Sain sijoituksistani hyötyä aiemmin kuin olisin uskaltanut edes kuvitellakaan.

Tätä tekstiä kirjoittaa 25-vuotias entinen metsätalousinsinööri. Tai no, sanan ”entinen” käyttäminen tässä tapauksessa on vain tarinan värittämistä. Ei kukaan ole minulta tullut tutkintoa viemään pois. Vaihdoin vain alaa.

Sijoittaminen harrastuksena sai alkunsa juuri metsätalousinsinööriopintojeni alettua. Muutin opintoja varten kotoa pois uuteen ja vieraaseen kaupunkiin, josta en tuntenut ketään. Samalla vanhat harrastukset jäivät Keski-Suomeen ja jotain piti keksiä tilalle opiskelujen vastapainoksi.

Tuolloin minulla oli takana ensimmäinen ”aikuisten oikea” kesätyö, josta jäi kesän jälkeen jotain säästettävääkin. Samaan aikaan olin seurannut mitä vuotta aiemmin ylioppilaslahjaksi saamille osakkeilleni oli vuoden aikana tapahtunut. Ne olivat tuottaneet minulle rahaa niin osinkoina, kuin myös arvonnousuna. Tästä innostuneena päätin sijoittaa osan kesätienesteistäni, ja aloin oikeasti perehtymään sijoittamiseen. Sijoittamisesta syntyi minulle pikkuhiljaa harrastus, joka on vain kasvanut tähän päivään asti.

Vuodet kuluivat ja valmistuin koulusta. Olin jo koulun aikana aktiivisesti töissä viikonloppuja ja lomia, kesiä tietenkään unohtamatta. Sijoittelin rahojani sitä mukaa kun niitä jäi yli. Valmistumisen jälkeen jatkoin täysipäiväisesti samalla työpaikalla.

Näin jälkikäteen mietittynä oli helkkarin hyvä asia, että löysin sijoittamisen jo opiskelijana. Siinä kohti, kun aloin valmistuneena tehdä täysipäiväisesti töitä, rahaa tuli tilille säännöllisesti ja suht paljon, ainakin opiskelijaelämään tottuneen silmin. Jos en olisi löytänyt sijoittamista jo opiskeluaikoina, olisivat ensimmäiset tienestini työelämässä varmasti näkyneet osakesalkun sijasta autotallini sisällössä tai olkkarin tv-tason yläpuolella. Jatkoin kuitenkin osakkeiden parissa myös työelämään päästyäni.

Hyvä asia että osakkeet kiinnostivat, sillä työpaikatkaan eivät ole ikuisia. Jossain vaiheessa töitä ei enää ollutkaan, ja piti lähteä metsästämään uutta työpaikkaa. Sitä ei tahtonut kuitenkaan löytyä yrittämisestä huolimatta.

Samaan aikaan kun etsin uusia työmaita, avautui minulle mahdollisuus lähteä opiskelemaan IT-alaa. Minäkö opiskelemaan? Vastahan olin valmistujaisissani uhonnut opintojeni olevan nyt tässä. Opiskelupaikka kuitenkin houkutteli sen verran paljon, että päätin syödä sanani ja palata takaisin opinahjoon.

Tässä päätöksessä sijoitukseni, tai paremmin sanottuna ”pesämunani” auttoi todella paljon.  Ennen päätöstä opiskelupaikan vastaanottamisesta mietin asuntolainaani. Onko minulla varaa lähteä opiskelemaan, kun sen aikana pitäisi maksaa myös asuntoa pois? Koin kuitenkin, että nimenomaan juuri sijoitusteni ansiosta kykenin lähtemään levollisin mielin takaisin opiskelemaan.

En ole katunut hetkeäkään päätöstäni, en opiskeluihin palaamista tai sijoittamisen aloittamista. Olen kyllä välillä miettinyt mitä olisin tehnyt, jos tuota pesämunaa ei olisi ollut. Olisinko uskaltanut lähteä ”toisen kierroksen opiskelijaksi” ilman sitä? En osaa sanoa.

Tällä tarinalla on toivottavasti kaksi opetusta. Ensinnäkin se, että sijoittaminen voi tuoda hyötyjä jo kauan ennen mahdollisen taloudellisen riippumattomuuden saamista, eikä kaikki harrastuksen hyödyt ole siellä kymmenien vuosien päässä. Toinen opetus on se, että koskaan ei voi tietää milloin pesämunasta voi olla hyötyä. Hyödyt voivat olla jo aivan nurkan takana.

-Rikhard Wacker, Inssin osingot-blogin kirjoittaja

Vieraskynä tuo sijoittajan äänen kuuluviin. Haluatko kuulla lisää tarinoita henkilökohtaisesta vaurastumisesta, seuraa Osakesäästäjiä Facebookissa ja Twitterissä. Haluatko saada oman äänesi kuuluviin?- Ota meihin yhteyttä toimisto@osakeliitto.fi

Kommentit

kommenttia