Vieraskynä, Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus – Jesse Viljanen

8.10.2018

Vanhempi laboratorioinsinööri, bloggaaja, sijoittaja ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelija. Näillä sanoilla voisin itseäni lyhyesti kuvailla. Olen 27-vuotias kemiantekniikan insinööri Turusta ja työskentelen tällä hetkellä lääketeollisuudessa esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Osakesijoittamista olen harrastanut pian kolme vuotta ja sen olenkin saanut viettää sopivasti nousumarkkinassa.

Päädyin sijoittamaan osakkeisiin monen sattumuksen kautta. Alkusysäyksen koko sijoitusmaailmaan sain parhaan ystäväni opinnäytetyön kirjoitusasun tarkistamisesta, joka koski erittäin riskisiksi luokiteltavia johdannaisia. Johdannaisista en onneksi kiinnostunut, vaan päätin aloittaa huomattavasti vähempi riskisillä rahastoilla, jonne ohjasin s-bonukseni sekä muutaman kympin kuussa. Sijoitussuunnitelmani kuitenkin muuttui hyvin nopeasti tämän jälkeen. Päädyin sattumalta puhumaan työkaveri kanssa aikaisemmin mainitsemastani opinnäytetyöstä ja hän kertoi harrastavansa itse osakesijoittamista. Hän lupautuikin opettamaan minulle osakesijoittamista ja toimimaan mentorina. Suuri kiitos sijoitusurastani aloittamisesta kuuluu siis hänelle ja ilman hänen apuaan tuskin olisin tässä tilanteessa nyt!

Osakesalkkuuni olen haalinut vajaan kolmen vuoden aikana yrityksiä Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan pörssistä. Yritysten joukosta löytyy tylsiä toimialoja, kuten vakuuttamista, finanssialaa ja kulutustuotealaa. Mitään erityisen eksoottista ei salkustani tällä hetkellä löydy. Yrityksiä salkussani on vain kourallinen ja hajautuksen aion pitää tulevaisuudessakin maltillisena. Haluan, että onnistuneet osakevalinnat palkitsevat. Sijoittamisstrategiani on yhdistelmä kassavirtasijoittamista ja kasvuyhtiöiden löytämistä ennen muita, mikä on toiminut kohdallani hyvin. Ostan osakkeita pitkäjänteisesti ja en myy omistuksiani kuin kahdesta syystä: toimialan muuttuminen pysyvästi ja yrityksen kannattavuuden pysyvä heikentyminen.

Parhaat tuottoni olen tehnyt markkinatilanteissa, joissa osakkeen arvostus ei ole hetkellisesti kohdannut tuloksentekokykyä tai tulevaisuuden näkymiä. Hinnoitteluvirheistä johtuen olen saanut ostettua loistavaa liiketoimintaa edullisesti. Suurimmat euromääräiset voitot olen tehnyt ylivoimaisesti Nesteellä, joka on tällä hetkellä 135 % plussalla, joka vastaa noin 2 200 €:a. Tämän lisäksi n.  50 % arvonnousun omaavia yrityksiä ovat DNA (79 %), Elekta (49 %), Marine Harvest (49 %) ja Norwegian Finans Holding (47 %). Arvonnousu ei ole kaikki kaikessa, vaan itse olen painottunut enemmän osinkoa paljon maksaviin yrityksiin, joille valtavat arvonnousut eivät ole tyypillisiä. Nykyinen salkkuni tuottaa jo vuosittaisen n. 1 000 € brutto-osinkovirran, jota pyrin kasvattamaan ostamalla kohtuullisesti arvostettuja ja vakavaraisia yrityksiä. Osakemarkkinoiden arvostuksen kiristyessä hyvien ostokohteiden löytäminen on hieman vaikeutunut. Itse löydän kyllä edelleenkin kohtuullisesti tai edullisesti hinnoiteltuja yrityksiä. Näitä löytääkseen pitää lähteä toiseen maahan.

Lyhyt sijoitusurani ei ole ollut pelkästään ruusuilla tanssimista ja olen onnistunut jopa menettämään yhdessä sijoituksessa lähes koko alkuperäisen sijoittamani pääoman. Suurimmat prosentuaaliset tappiot on tullut tehtyä Nexstimillä ja Seadrillillä. Molemmissa tapauksissa otin tietoisesti todella suuren riskin ja sen vuoksi pelasin pienillä rahoilla. Rikasta tai rutiköyhää pelaaminen ei siis toiminut minun edukseni. Nexstimin tapauksessa phase 3 kehitysvaiheessa ollut Navigated Brain Therapy (NBT) -laitteisto ei osoittanut merkittävää eroa lumeryhmään, jonka seurauksena osakkeen arvosta suli muutaman kuukauden aikana 95 %. Alkuperäinen 250 € pääomani muuttui siis lyhyessä ajassa 3 €:ksi, kun myynnistä saaduista rahoista oli poistettu välityspalkkiot. Seadrillin kelkkaan lähdin silloin kuin osakkeen arvostus vastasi täysin sen tuloksentekokykyä (EPS=pörssikurssi) ja yritys oli pahoin velkaantunut. Seadrillillä oli kuitenkin omaisuutta öljyporauslauttojen muodossa ja velkoja lyhennettiin kovaa vauhtia. Vauhti ei kuitenkaan riittänyt ja Seadrill ei onnistunut neuvottelemaan velkojenmaksua, joka johti osakekurssin romahtamiseen. Alkuperäisestä 500 € sijoituksesta menetin noin 60 %, vaikka myin samana päivänä kun lopulliset huonot uutiset tulivat. Sain kuitenkin nopealla toiminnalla pelastettua edes osan pääomasta, koska odottelulla olisi käynyt samoin kuin Nexstimin kanssa.

Aloitin kirjoittamaan blogia sijoittamisesta, säästämisestä ja vaurastumisesta noin 1.5 vuotta sitten muutamasta eri syystä. Ensisijaisesti olin pitkään ollut jo huolissani nuorison holtittomasta rahankäytöstä ja velkaantumisesta pikavippien vuoksi, joten toivoin pystyväni vaikuttamaan tähän asiaan. Toiseksi halusin dokumentoida oman vaurastumistarinani ihan alkumetreiltä, jotta ihmisillä olisi helpompi samaistua minuun. Blogissa käyn läpi avoimesti tuloni, menoni ja sijoitussalkkuni koon sekä sisällön. Avoimuudella haluan todistaa lukijoille, että täysin normaalilla tuloilla ilman perintöä ja kituuttamista voidaan tehdä lyhyessäkin ajassa ihmeitä. Blogikirjoittamisessa mahtavaa on se, että voin kertoa omaa tarinaani ryysyistä rikkauksiin ja toivottavasti siinä matkalla saan kannustettua nuoria säästämään ja sijoittamaan pitkäjänteisesti. Yksikin nuori, joka ei tuhoa elämäänsä pikavipeillä on vaivan arvoinen!

Aloitin sijoittamisen ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun, jotta raha ei olisi ainut asia mikä pyörii mielessä. Taloudellisesti todella niukassa lapsuudessa rahan riittäminen oli jokapäiväinen teema, jota en halunnut tuoda aikuiselämääni mukaan. Taloudellinen riippumattomuus ei omalla kohdalla tarkoita aikaista ”eläköitymistä”, vaan vapauden ja mahdollisuuksien luomista.

Olet varmasti kuullut sanonnasta, että työnteolla ei Suomessa rikastu? Sanossa saattaa olla hieman perää, mutta se tulkitaan mielestäni väärin. Työnteko todellakin kannattaa ja sillä voi rikastua helpostikin. Jatkuvien tulojen lisäksi rikastuminen vaatii oikeanlaista suhtautumista rahaan ja kulutukseen. Oma kulutus pitää suhteuttaa omiin tuloihin eikä muiden asettamaan standardiin. Oikein suhteutetulla kulutuksella alkaa rahaa jäämään säästöön automaattisesti, jolle kannattaa löytää koti muualta kuin pankkitililtä. Säästämistä Suomessa harrastetaan ainakin jollain tasolla, mutta se on valitettavasti painottunut pankkitilillä rahan makuuttamiseen, jota inflaatio kokoajan syö. Jokaiselle ihmiselle olisi kuitenkin suositeltavaa ohjata osa säästöön jääneestä rahasta indeksirahastoihin turvaan sekä kulutukselta että tuottamaan korkoa pääomalle. Sijoittamisesta indeksirahastoon kannattaa tehdä automaattista ja kasvattaa sijoitettavaa summaa sitä mukaa, kun tulot kasvavat. Tätä jatkamalla vaurastuminen on taattua. Jos vaurastuminen on näin yksinkertaista, niin mikseivät kaikki suomalaiset ole rikkaita? Suurimpana ongelmana näen pitkäjänteisyyden ja tiedon puuttumisen. Pitkäjänteisellä toistuvalla sijoittamisella jokainen onnistuu vaurastumaan, kunhan sijoitushorisontti on tarpeeksi pitkä.

Sijoittamisen aloittamisessa monia pelottaa rahojen osittainen tai kokonaismääräinen menettäminen, vaikka se indeksirahastoihin sijoittamalla on todella epätodennäköistä. Rahastojen arvot vaihtelevat, mutta sijoitushorisontin ollessa pitkä tällä ei ole merkitystä. Markkinoiden heilahtelua voisi verrata oman omistusasunnon hinnan vaihteluun. Asuntosi markkina-arvo vaihtelee päivittäin, mutta et huomioi sitä mitenkään, koska se ei vaikuta asumismukavuuteesi. Asuntosi markkina-arvolla ei ole mitään merkitystä ennen kuin päädyt myymään sen. Asuntosi arvo on saattanut asumisaikanasi vaihdella paljonkin, mutta suurimmissa kaupungeissa asuntojen arvot nousevat pitkällä aikavälillä. Samalla tavalla voisi ajatella myös osakemarkkinoiden toimintaa. Päivittäin miljoonat ihmiset ja instituutiot määrittelevät osakkeille arvon, mutta sillä ei ole sinulle mitään merkitystä, jos säästät säännöllisesti ja sijoitusikkunasi on pitkä. Päädyt ostamaan rahasto-osuuksia sekä laskumarkkinoissa että huipulta. Lopputuloksena kuitenkin on vaurastuminen 100 % todennäköisyydellä.

Mitä tiukempaa sinulla taloudellisesti on, niin sitä suositeltavampaa on sijoittaa. Säästä ensin itsellesi ja tuhlaa vasta sitten.

Jesse Viljanen – Osinkoinsinööri-blogin kirjoittaja

Vieraskynä tuo sijoittajan äänen kuuluviin. Haluatko kuulla lisää tarinoita henkilökohtaisesta vaurastumisesta, seuraa Osakesäästäjiä Facebookissa ja Twitterissä. Haluatko saada oman äänesi kuuluviin?- Ota meihin yhteyttä toimisto@osakeliitto.fi

Kommentit

kommenttia