Vuoden ostopaikka

23.9.2015

Pörssien liikkeistä löytyy hämmästyttäviä käyttäytymispiirteitä, jotka toistuvat vuodesta toiseen. Yksi tällainen ilmiö on ns. kalenterianomalia, joista tunnetuin lienee ”sell in May” (myy toukokuussa). Sen mukaan osakkeita kannattaa omistaa marras-huhtikuussa, ei muina aikoina.

On paljon tutkimustietoa eri markkinoilta, jotka osoittavat, että kyseinen strategia on toiminut jo hyvin pitkään, erityisen hyvin toisen maailmansodan jälkeen. Oikeastaan vain kolmekymmentäluvun lamassa strategia ei toiminut.

Ilmiö selittyy hyvin pitkälle kurssiromahdusten ja notkahdusten ajoittumisella loppukesään tai syksyyn. Syytä sille voi puolestaan vain arvailla, selitykseksi on ehdotettu mm. kevään osinkojen irtoamista, mikä vaikuttaisi positiivisesti sijoittajien odotuksiin.

Kyseessä voi tietenkin olla myös pelkkä sattuma, eli tarkasteltaessa mitä tahansa aikasarjaa, vaikka kyseessä olisivat satunnaisluvut, on helppo löytää sieltä jaksoja, joissa on säännönmukaisuuksia. Toisaalta tämmöinen ilmiö voi olla myös itseään vahvistava, eli jos riittävän moni sellaista odottaa, he saavat omilla toimillaan sen aikaiseksi.

Kuluvanakin vuonna, ainakin toistaiseksi, anomalia on toiminut. Huipulla käytiin huhtikuun puolivälissä, mistä tultiin alaspäin parhaimmillaan noin viidennes. Pohjat, ainakin toistaiseksi, nähtiin elokuun 24 päivä. Tuolloin myös VIX-indeksi, mikä kuvaa osakemarkkinoiden odotettua riskiä, kävi yli 40 pisteessä.

Niin kuin muistanette aiemmista kirjoituksistani, tuota VIX:n tasoa moni pitää ostosignaalina. Se on yksi niistä mittareista, joita itsekin seuraan aktiivisesti.

Myös arvostustasot painuivat yllättävän alas, esimerkiksi PE-luvun perusteella pörssistä löytyy jo paljon suorastaan edullisia osakkeita. Täytyy tietenkin aina muistaa, että joissakin osakkeissa alhainen PE-luku voi olla perusteltukin.

Mielenkiintoista kuitenkin on, että pörssipaniikissa myös hyvien yhtiöiden arvostustasot laskevat lähes samaa vauhtia huonojen kanssa. Täytyy vain poimia jyvät akanoista, vaikkei se  tietenkään ole aina niin helppoa. Mutta sehän juuri tekee sijoittamisesta niin mielenkiintoista.

Toki täytyy muistaa, että riskejäkin näkyy taivaanrannassa. Paljon puhutaan esimerkiksi Kiinasta ja Yhdysvaltain keskuspankin koronnostoista, mutta ne on jo pääpiirteissään hinnoiteltu osakemarkkinoilla.

On kuitenkin paljon tekijöitä, jotka puoltavat kurssien nousua loppuvuotta kohden. Edellä esiteltyjen lisäksi täytyy muistaa vielä EKP:n toimet, ja juuri nyt näyttää siltä että Suomessa hallituskin on tosissaan parantamassa yritysten toimintaedellytyksiä. Tämä on radikaali suunnanmuutos verrattuna edelliseen hallitukseen, vaikka askel ei vielä niin pitkä olekaan.

Toivotaan että jatkoa seuraa.

Timo Rothovius

Kirjoitus on julkaistu Viisas Raha -lehdessä 17.9.2015