Toimintakertomus 2015

Hämeen Osakesäästäjät ry

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015

Hallitus:                                                                                                                                            
Jarno Lönnqvist     puheenjohtaja
Risto Helanen        varapuheenjohtaja
Jan Hellsten           rahastonhoitaja, sihteeri                                                                                                     Simo Uschanov
Anu Uusio

Toiminnantarkastajat:
varsinaiset:  Jari Suni ja Timo Majuri                                                                                                                varalla:  Arto Savolainen ja Erkki-Jussi Riippi

Osakesäästäjien Keskusliiton liittovaltuusto:

Risto Helanen on yhdistyksemme edustajana 2014-2016

Yleistä

Yhdistyksen toiminta pyöri edellisten vuosien tapaan pääsääntöisesti sijoituskerhon tapaamisten ympärillä. Jäseniä informoitiin tapahtumista Osakeliiton tapahtumakalenterissa, Viisas Raha-lehden paikallisyhdistysten ilmoitussivulla sekä sähköpostitse.

Lisäksi pankit ja varainhoitoyhtiöt ovat lähettäneet yhdistykselle useampia kutsuja järjestämiinsä tilaisuuksiin, joihin jäsenet saivat ilmoittautua. Näistä on sähköpostitse tiedotettu jäsenistölle.

Jäseniä oli kiitettävästi ja nousujohteisesti mukana tapahtumissa. Kun vuonna 2014 oli keskimäärin 15-16 jäsentä säännöllisesti mukana, niin vuonna 2015 päästiin jo keväällä parhaimmillaan 25 jäsenen mukanaoloon. Tästä syystä entinen kokoontumispaikka Piparkakkutalolla kävi liian ahtaaksi,  ja siirryimme syksyllä Emilia Klubille. Siellä oli syksyllä parhaimmillaan mukana 25-26 jäsentä. Tilassa oli kuitenkin jonkinasteisia toivomisia varustuksen, kuuluvuuden ja näkyvyyden suhteen, joten joulukuussa olimme taas uudessa paikassa, eli Vanajan Parvella.

Tapahtumat

Tammikuussa aloitimme katsauksella kevään tapahtumiin. Varapuheenjohtaja Risto Helanen alusti Hyvinkään Seudun Osakesäästäjien tilaisuudesta Hotelli Rantasipissä 25.2., johon kutsu oli tullut jäsenistöllemme. Lisäksi Risto alusti sijoitusristeilystä 21.3., joka järjestetään yhdessä Hyvinkään Seudun Osakesäästäjien ja Keski-Uudenmaan Osakesäästäjien kanssa. Lisäksi Risto kertoi, että Danske Bank on lupautunut järjestämään tilaisuuden jäsenistöllemme. Päälle päätteeksi tuli vielä joitakin arvokkaita verovinkkejä. Jäseniä oli paikalla 18.

Helmikuussa oli illan teemana pohjoismaiset osakepoiminnot. Mukana oli joitakin uusia kasvoja, joten aluksi kaikki osallistujat esittäytyivät ja kertoivat omasta sijoitusfilosofiastaan ja –strategiastaan. Sen jälkeen ryhdyimme joukolla etsimään ”tärppejä” Risto Helasen johdolla. Käteen jäi 11 osaketta, joiden kehitystä lähdetään seuraamaan. Paikalla oli 22 jäsentä.

Maaliskuussa oli sääntömääräinen kevätkokous Danske Bankin tiloissa, jossa ensin nopeasti hoidettiin sääntömääräiset asiat alta pois Eija Helasen tottuneesti kopauttaessa nuijaa. Taisi olla yhdistyksen nopein kevätkokous, alle 20 minuuttia. Tämän jälkeen Danske Bankin edustajat pitivät omat esitelmänsä,  ja lopuksi nautimme erittäin maittavasta iltapalasta. Kaiken kaikkiaan hieno  ilta. Paikalla oli 29 jäsentä.

Maaliskuussa teimme myös sijoittajaristeilyn avecien kera Tallinnaan yhdessä Hyvinkään Seudun Osakesäästäjien ja Keski-Uudenmaan Osakesäästäjien kanssa. Matkassa oli vajaat 40 henkilöä, joista yli puolet Hämeen Osakesäästäjistä, joten voimme tästä olla rinnat rottingilla.

Huhtikuussa Taaleritehdas Oy:n edustaja Pertti Rokkila kertoi Taaleritehtaan toiminnasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista jäsenistöllemme. Paikalla oli 22 jäsentä.

Toukokuussa esitelmän piti eQ:n Hannu Angervuo, joka hyvin kansantajuisella ja humoristisella tavalla kertoi sekä omasta sijoitusfilosofiastaan  ja sijoituksistaan, että myöskin siitä, miten hän juuri  nyt näkee maailman yleensä, ja Suomen erityisesti, kehittyvän. Paikalla oli 25 jäsentä.

Tämän jälkeen pidettiin kesätauko, ja jäimme vesi kielellä odottelemaan syksyä ja sijoituskerhon tapaamisten jatkumista.

Elokuussa oli syksyn ensimmäinen tapaaminen kesän jälkeen. Kesän aikana Kiinan pörssit olivat romahtaneet ja vetäneet mukanaan myös muitakin pörssejä. Tästä syystä Jarno Lönnqvist piti tilannekatsauksen Kiinan myllerryksen tiimoilta. Ei maailma tähän kaadu, mutta epävarmuutta täytyy lähiaikoina sietää. Paikalla oli 25 jäsentä.

Syyskuussa esitelmöi  sijoitusalan kolumnisti ja kirjailija Henri Elo aiheesta ”Miten vaurastun pörssiosakkeilla-uutuuskirjan prinsiipit”. Hänen toinen kirjansa oli juuri tullut painosta, ja jäsenemme saivat ostaa sen erikoishintaan. Paikalla oli 26 jäsentä.

Lokakuussa oli sääntömääräinen syyskokous Etelä-Hämeen Osuuspankin tiloissa. Taas hoidettiin Eija Helasen nuijankopautuksilla ensin sääntömääräiset asiat pois päiväjärjestyksestä. Sen jälkeen illan isännät Anssi Strengell ja Samuli Mero pitivät mielenkiintoiset esitykset aihetta lähestyen   hieman poikkeavasta näkökulmasta. Lopuksi nautimme pankin tarjoamaa iltapalaa. Paikalla oli 24 jäsentä.

Marraskuussa purimme Risto Helasen johdolla helmikuussa tehdyt pohjoismaiset osake-poiminnot. 11 valittua osaketta oli 9 kuukauden aikana tuottaneet keskimäärin yli 28 %, vaikka pörssit pohjoismaissa olivat samanaikaisesti nousseet vain muutamia, yksinumeroisia, prosentteja. Eli opetus on se, että onnistuneilla ”tärpeillä” voi selvästi voittaa indeksin. Mielenkiintoista oli se, että ainoat miinusmerkkiset osakkeet, 2 kpl, olivat ruotsalaisia, vaikka Ruotsin BKT on kehittynyt pohjoismaissa selvästi parhaiten ko. jaksolla. Ruotsin pörssi yleisellä tasolla on kehittynyt hyvin heikosti ko. ajanjaksolla. Paikalla oli 22 jäsentä.

Joulukuussa ”korkkasimme” uuden kokoontumispaikkamme glögin, joulutortun ja piparkakun mer-keissä. Jarno Lönnqvist selvitti uuden muotisanan, disruption, sisintä olemusta. Lisäksi hänellä oli joitakin kansainvälisiä tärppejä.  Sen jälkeen Pertti Löfgren esitti oman työkalunsa, jonka avulla hän tekee omat sijoituspäätöksensä. Paikalla oli 25 jäsentä.

Yhteistyötä jatketaan edelleen Hyvinkään ja Keski-Uudenmaan suuntaan.

Vuodenvaihteessa yhdistyksellä oli 438 jäsentä.

Yhdistyksen taloudellinen tilanne on vakaa, eikä yhdistyksellä ole velkaa.